The following cpanel question and answers is used for exam and cpanel interview session.  cPanel university started test for cpanel certification. Read the cpanel documentation and cPanel knowledge base  to prepare cpanel test and DON’T copy and past these answers for your cpanel exams.  Try to write exam with your own style.

cpanelqa

cPanel Exam Questions and Answers

 

1) What is the full path to the directory that contains YUM repositories on a cPanel & WHM system?

Ans : /etc/yum.repos.d

2) The most popular, officially recommended update tier to use.

Ans : STABLE

3) Script you can use to install PostgreSQL on a cPanel & WHM server?

Ans : /scripts/installpostgres

4) What does the command ‘hwclock –hctosys’ do?

Ans:  Set the System Time from the Hardware Clock.

5) What service uses the mods installed in /opt?

Ans:  Apace/PHP

6) Which of the following directories contains the cPanel & WHM installation log?

Ans: /var/log

7) The makecpphp script is no longer supported. PHP pages served through cPanel and WHM interfaces will always use the PHP located in the /usr/local/cpanel/3rdparty/bin directory. If you want to customize the PHP that cPanel uses, you should customize the cpanel-php53 RPM.

Ans: /scripts/makecpphp 11.36

8) Describe the process of enabling IonCube for cPanel’s internal PHP on a server running cPanel 11.36+

Ans: /scripts/phpextensionmanager install IonCubeLoader

9) If you wanted to query DNS for the DKIM record for the domain “example.com”, what command would you use?Please enter your query here…

Ans: dig default._domainkey.example.com TXT

10) If you wanted to query DNS for the SPF record for the domain “example.com”, what command would you use?Please enter your query here…

Ans: dig example.com TXT

11) What service does /usr/local/cpanel/bin/splitlogs change logging for?

Ans: Apache

12) What is the name of the development tool we provide to allow you to interact with cPanel & WHM through your code?

Ans: cPanel API

13) What does the command ‘hwclock –hctosys’ do?

Ans: Sets the system time from the hardware clock

14) If cPanel & WHM was showing a blank page or an error, what is the full path to the log file you should check first?

Ans: /usr/local/apache/logs/error_log

15) In cPanel 11.36+, /scripts/makecpphp has been removed. If you wanted to customize the internal php that cPanel uses, what do you need to customize?

Ans: cpanel-php53

16) What are 3 of the log level types for Tomcat’s mod_jk?

Ans:

debug
info
erro

17) What does ‘/usr/local/cpanel/scripts/perlmods -l’ do?

Ans: show the list

18) What is the file that handles PostgreSQL’s configuration settings on a cPanel & WHM server?

Ans: /var/lib/pgsql/data/postgresql.conf

19) If you wanted to query DNS for the SPF record for the domain “example.com”, what command would you use?

Ans: dig example.com TXT

20) If you wanted to trace and/or kill a running process from WHM, which feature should you use?

Ans: Process Manager

21) Describe the process of enabling IonCube for cPanel’s internal PHP on a server running cPanel 11.36+

Ans:/scripts/phpextensionmanager install IonCubeLoader

22) If you wanted to query DNS for the DKIM record for the domain “example.com”, what command would you use?Please enter your query here…

Ans:dig default._domainkey.example.com TXT

23) If the system log shows repeated connections to TCP port 143, which service is being accessed?

Ans:IMAP

24) On which port does Tomcat listen by default?

Ans:8080

25) In which primary programming language is cPanel & WHM developed?

Ans: perl

26) In what directory are custom DNS Zone Templates stored?

Ans: /var/cpanel/zonetemplates

27) What does the ‘ipcs -s’ command do?

Ans: Shows semaphores

28) In what log file would you find account creation/termination information?

Ans: /var/cpanel/accounting.log

29) What is the name of the script that you should use to update cPanel & WHM licenses?

Ans: /usr/local/cpanel/cpkeyclt

30) cPanel & WHM interfaces require Apache to be installed and working.

Ans: True

31) Which directory contains cPanel & WHM’s error_log file?

Ans: /usr/local/cpanel/logs

32) It is necessary to obtain a license before installing cPanel & WHM?

Ans: False

33) Where does Tomcat store its log files on a cPanel & WHM server?

Ans: /usr/local/jakarta/tomcat/logs

34) What is the name of the script you should use whenever you encounter a “License File Expired” message?

Ans: /usr/local/cpanel/cpkeyclt

35) What file permissions would /usr/bin/gcc have upon disabling WHM’s Compiler Access?

Ans: 750

36) Which of the following files is Pure-FTP’s error log?

Ans: /var/log/messages

37) What port is used to securely log into webmail? Please only include the port number in your answer.

Ans: 2096

38) When compiler access is enabled (default), the permissions for /usr/bin/gcc are:

Ans: -rwxr-xr-x means 355

39) When you disable compiler access, cPanel changes the permissions for /usr/bin/gcc:

Ans: -rwxr-x— means 364

40) What are the four public tiers of cPanel & WHM called?

Ans: CURRENT,RELEASE,EDGE,STABLE

42) Which file does Tweak Settings save its settings?

Ans: /var/cpanel/cpanel.config

43) Which of the following commands will output how many emails are in the system’s Exim queue?

Ans: exim -bpc

44) Which of the following commands will rebuild the RPM database?

Ans: rpm –rebuilddb

45) If your CentOS server was not able to resolve a domain (cpanel.net for example),what file would you check and/or add nameservers to help resolve domains?

Ans: /etc/resolv.conf

46) What is the full path to the hidden file containing the MySQL root password?

Ans: /root/.my.cnf

47) What is the directory /home/virtfs used for?

Ans: Jailshell

48) Which of the following scripts modify images in cPanel & WHM?

Ans: /usr/local/cpanel/bin/rebuild_sprites

49) Which of the following directories contains EasyApache’s log files?

Ans: /usr/local/cpanel/logs/easy/apache

cPanel Interview Question and Answer

50) If the system log shows repeated connections to TCP port 143, which service is being accessed?

Ans: IMAP

51) What is the default secure port for POP3? (Enter a numeric value.)
Ans: 995

52) What is the secure port for IMAP? (Enter a numeric value.)
Ans: 993

53) Where is the Exim Mail Queue located?
Ans: /var/spool/exim/input

54) RNDC
Ans: 953

55) Which of these ports does WHM utilize?

Ans: 2086/2087

55)Which of the following files is Pure-FTP’s error log?

Ans: /var/log/messages

56) What does the strace utility do?

Ans: Traces system calls

57) What is the full path to the script you should run after editing a user file in /var/cpanel/users?

Ans: /usr/local/cpanel/scripts/updateuserdomains

58) Which of the following scripts would you use to create a new cPanel account ?

Ans: /scripts/createacct

59) Which of the following scripts would you use to create a new cPanel account from the command line?

Ans: /usr/local/cpanel/scripts/createacct

60) True or False: cPanel & WHM require Perl to work.

Ans: False

61) What is the secure port for SMTP? (Enter a numeric value.)

Ans: 465

62) Which of the following is the primary daemon responsible for managing antirelayd, eximstats, cpbandwd and chkservd?

Ans: tailwatchd

63) Which is the script used to update Apache & PHP?

Ans: /scripts/easyapache

64) Which of the following commands can you use to securely transfer files between 2 servers.

Ans: scp

65) What script would you use to manually add an email account from command line?

Ans: /scripts/addpop

66) Select all of the webmail clients that are included with cPanel.

Ans:
Roundcube
SquirrelMail
Horde

67) Select the most popular, officially recommended update tier to use.

Ans: Release

68) True or False: You can use SFTP for any FTP account created?

Ans: False

69) True or False: All FTP passwords are stored in /etc/proftpd/

Ans: True

70) Which of the following commands (on a RedHat or CentOS system) will display information about how memory is being used by the server?

Ans: cat /proc/meminfo, free

71) True or False: cPanel & WHM requires SELinux to work.

Ans: False

72) What WHM feature allows you the ability to reconfigure and compile Apache and PHP?

Ans: EasyApache

73) Which of the following commands will allow you to look through text, one page at a time?

Ans: less

74) What is the file that handles PostgreSQL’s configuration settings on a cPanel & WHM server?

Ans: /var/lib/pgsql/data/postgresql.conf

75) Which directory contains cPanel & WHM’s error_log file?    Blank page error

Ans: /usr/local/cpanel/logs/error_log

76) Which two FTP servers are available in cPanel & WHM?

Ans: Proftp and pure ftp

77) Which of the following commands will remove or uninstall an RPM?

Ans: rpm –e

78) True or False: Running ‘/usr/local/apache/bin/apachectl -l’ from command line as root will list modules compiled in Apache.

Ans: true

79) How would you force cPanel & WHM to update when using the command line interface? Include the full path in your answer.

Ans:/scripts/upcp –-force

80) What is the default port for SSH? (Enter a numeric port.)

Ans: 22

81) In what directory are account Email forwarders stored or saved?

Ans: /etc/vdomainaliases

82) What port is used to securely log into webmail?  Please only include the port ?

Ans:2096

83) In what directory are DNS Zone .db files stored by default?

Ans: /var/named/

84) What cpanel version is running?

Ans: cat /usr/local/cpanel/version

85) Which of the following files is MySQL ‘s Startup error log?

Ans: /var/lib/mysql/hostname.err

86)What is the name of the only supported theme in cPanel?

Ans:x3

87) Which of the following directories contains PostgreSQL data?

Ans: /var/lib/pgsql

88) Where is the Exim configuration file located?

Ans: /etc/exim.conf

89) Which log file stores cPanel & WHM license updates?

Ans:/usr/local/cpanel/logs/license_log

90) What resources are available to pass cPanel Univeristy exams?

Ans:Daily use of Linux and cPanel, docs.cpanel.net

91) What anti-virus software is available for cPanel &WHM?

Ans: ClamAV

92) How would you determine what version of Exim is currently installed?

Ans: exim -bV

93) What is YUM?

Ans:A package manager for Linux

94) Which of the following email applications are not available in Webmail? (Check all that apply.)

Ans:
Smartmail
Gmail

95) Which of the following commands will allow you to look through text, one page at a time?

Ans:less

96) /scripts/installimagemagick has been removed as of 11.36. What command can be used to install the ImageMagick PHP extension?

Ans:
If you require PHP bindings with Apache
/usr/local/bin/pecl install imagick

If you wish to use ImageMagick with Apache,
yum -y install ImageMagick-devel ImageMagick-c++-devel

97) On what default secure port does Apache listen for a connection? (Enter a numeric value.)

Ans: 443

98) In what directory are MySQL databases created and stored?

Ans: /var/lib/mysql

99) On which default port does MySQL listen for a connection?

Ans: 3306

100) For which of the following is mod_mono used?

Ans: Apache ASP.NET Support

101)Which command should you use to make a file immutable?  Do not include the full path in your answer.

Ans : chattr +i file

102) What file is used to prevent updates to certain files by cPanel?

Ans : /etc/cpupdate.conf

103) If you wanted to change the shared main IP on your cPanel & WHM machine, what area of WHM would you use to change the IP for all sites and sections?
Ans : Basic cPanel & WHM Setup

104) What does the ‘usermod -s’ command do ?

Ans : Changes shell line in /etc/passwd

105) Which of the following directories contains the Tomcat installation on cPanel & WHM?

Ans : /usr/local/jakarta

 

Commonly Used Port Numbers

This is a list of commonly used ports, and does not include all possible ports that may be opened on a server.
CPANEL
cPanel     2082
cPanel – SSL     2083
WHM     2086
WHM – SSL     2087
Webmail     2095
Webmail – SSL     2096
E-MAIL
POP3     110
POP3 – SSL     995
IMAP     143
IMAP – SSL     993
SMTP     25
SMTP Alternate     26
SMTP Alternate     587
SMTP – SSL     465
WEB
HTTP     80
SSL     443
FTP     21
FTPs     990
SFTP     22
SFTP Shared/Reseller Servers     2222
Webdisk     2077
Webdisk – SSL     2078
MySQL     3306
MSSQL     1433
SSH     22
SSH Shared/Reseller Servers     2222